Hurmanın Faydaları Nelerdir? Günde Kaç Tane Yenmeli, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Popülaritesi her geçen gün artan hurmanın faydaları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Hatta öyle bir hale geldi ki hurmanın her derde deva olacak doğal bir ilaç olduğunu iddia edenlere rastlayabiliriz. Kutsal kitapta birçok kez adı geçen hurma, besin değeri oldukça yüksek bir besindir. Şimdi de hurmanın önemini kat kat artıracak özellikleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Bu yazımızı okuduktan sonra yemek yerken yemek isteyeceğiniz, hatta günlük rutininize eklemek için kararlar alacağınız bir besine dönüşebileceği konusunda sizi uyaralım. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, aslında sahur menüsü için oldukça faydalı bir seçenek. Sahurda neler yenmeli, iftar sofralarında neler olmalı sorularına Saraçoğlu’nun verdiği yanıtlardan biri de kabızlığa iyi gelen ve sindirimi düzenleyen hurmadır.

Kuru veya yaş hurmanın faydaları, daha önce hiç duymadığınız birçok özelliği gözler önüne seriyor. Demir kaynağının antioksidan faydaları onu çeşitli rahatsızlıklar için tüketilebilecek doğal bir tarif haline getiriyor. Hurmanın faydaları listemize geçmeden önce Ramazan ayının gelişini en içten duygularla kutlamanızı ve onu en güçlü kollara sarmanızı dileriz!

Ramazan Ayının Vazgeçilmez Besini: Hurmanın Faydaları

Hurma, dünyada en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Anavatanı Arap Yarımadası başta olmak üzere Dünya’nın birçok bölgesinde, birçok hastalığa şifa olduğuna inanılıyor. Hurma, hadislere konu olan bir meyve türüdür. Tüketimi özellikle Ramazan aylarında zirve yapar. İftar sofralarının en önemli öğünüdür ve uzun bir açlık döneminden sonra hurma ile oruç tutmanın da sağlık açısından çok önemli olduğuna inanılır.

Hurma, DNA ve hücreleri yenileme özelliğine sahip birkaç meyveden biridir. Yetiştirildikleri bölgeye göre farklı hurma türleri vardır. Elma büyüklüğündeki hurmaların çoğu kış aylarında yenir.

Tokluk hissi vermesinin yanı sıra içerdiği besin, vitamin ve elementlerle sağlık için çok önemli bir besin olan hurma, önemli bir antioksidan görevi görür. Başta şeker, protein, lif ve farklı yağlar olmak üzere 16 farklı mineral içerir. Aynı zamanda zengin bir C, B1, B2 ve A vitamini kaynağıdır. Önemli düzeyde florür içerir. Florür ise diş çürümelerini önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Hurma ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser riskini azaltan selenyum açısından da zengindir.

Kabak Çekirdeği Faydaları

 

 

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir? Zararı Var Mı? Nelere İyi Gelir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Hurma, içerdiği besin ve vitamin zenginliği nedeniyle birçok yönden sağlığa faydalıdır. Özellikle kış aylarında hurmalar uzun süre saklanabildikleri için 12 ay boyunca yenebilirken, diğer hurmalar uzun süre saklanabilir.

Hurmanın Sağlığa Faydaları:

  • Hurma, kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Hurma lif bakımından çok yüksektir. Bu lifler, kanser riskini azaltır ve düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Belki de bu yüzden birçok araştırma, çok fazla hurma tüketen Araplarda kanser oranının çok düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca birçok bilimsel çalışma, lif açısından zengin gıdaların bizi kolon, rahim ve meme kanserlerinden koruduğunu ortaya koymuştur.
  • Hurma, çok yüksek bir besin değerine sahiptir ve bir antioksidan görevi görür. Hurmanın içerdiği yüksek düzeydeki antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklıklarının oluşmasına izin vermez. Ayrıca yaşlanmanın neden olduğu hastalıklara karşı koruyucu bir işlevi vardır. Yüksek düzeyde antioksidan içeren diğer meyvelerden çok önemli bir farkı vardır. Diğer meyveler bir süre sonra antioksidan özelliklerini kaybetmeye ve çürümeye başlar. Tarih bekledikçe antioksidan özelliğinin gücü artıyor.
  • Hurma, kalp sağlığına son derece faydalıdır. Çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğundan daha önce söz etmiştik. Antioksidanlar genellikle vücudu zararlı bakteri ve mikroplardan temizler. Hurma, damar tıkanıklığı nedenlerini ortadan kaldırarak kalp sağlığını korur. Damarlardaki tıkanıklıklardan kaynaklanan kalp hastalıklarına izin vermez ve dolaylı olarak kalbin düzgün çalışmasına katkı sağlar.
  • Hurmanın en önemli faydalarından biri de şüphesiz beyne ve dolaylı olarak hafızaya sağladıkları ciddi destektir. Hurma, tüketildiğinde bağırsaklarda retinaya dönüşen bir A vitamini türü olan 15.6 mg β-karoten içerir. Son zamanlarda yapılan birçok çalışma, düzenli β-karoten tüketiminin hafıza kaybı üzerinde önleyici etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında beyin hücre hasarı ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklardan kurtulma riskini azaltır.
  • Hurmanın şeker hastalığı ve yüksek tansiyona karşı iyileştirici özellikleri ile antik çağlardan beri bilinmektedir. Ancak bu özelliği son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu özelliğinden dolayı yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan hastalara uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Sürekli tüketmek bu şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
  • Hurma şeker seviyesini önemli ölçüde ayarlamayı başaran en önemli besin kaynağı diyebiliriz. Hurmada bulunan bir şeker türü, tüketildikten kısa bir süre sonra kolayca dağılır. Bu şeker türü vücuda dinginlik, enerji ve bol miktarda ısı sağlar. Bu şeker glikoz olmadığı için zararlı değildir. Aksine, birçok yönden faydalıdır. Şeker hastalığında şekerin hızla artması başta göz olmak üzere birçok organ için büyük problemler yaratır. Hurmanın yukarıda saydığımız şeker türünü bol miktarda içermesi, şekerdeki bu ani artışı engeller ve şeker seviyesini sağlıklı bir seviyede tutar. Bu durumda şekerdeki hızlı artış nedeniyle birçok organın ciddi şekilde zarar görmesini engeller. Bazı uzmanlar hurmanın kan şekerini yükselttiğini iddia ediyor. Ancak incelediğimiz birçok çalışmanın sonuçları bunun aksini gösteriyor. Bu durumda şeker hastalığınız varsa yapılacak en iyi şey doktorunuza danışarak hurma tüketip tüketemeyeceğinizi veya ne kadar tüketebileceğinizi öğrenmektir.
  • Hurmanın sağlığımıza faydaları açısından bir diğer özelliği de kansızlığa karşı önemli bir şifa kaynağı olmasıdır. Hurmanın bol miktarda içerdiği demir, kan hücrelerinde hemoglobin sentezini dengeler. Bu özellikle hamile kadınlar ve gelişmekte olan çocuklar için önemlidir. Çünkü hamilelik ve çocuk gelişimi döneminde kadınların en çok ihtiyaç duyduğu kırmızı kan hücrelerinin korunmasını ve gelişmesini sağlar. Kırmızı kan hücreleri çok önemlidir çünkü kanda oksijen taşırlar. Hurma ayrıca çok yüksek demir içerir. Günde 12-17 hurma tüketmek vücudun günlük demir ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar.
  • Hurma, karaciğer sağlığına da oldukça faydalıdır. B1 ve B2 vitaminleri karaciğer için en gerekli vitaminlerdir. Bu vitaminler karaciğerin kendini güçlendirmesini ve görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Palmiye sarılığının önlenmesinde de önemli bir rol oynar.
  • Hurmanın çok zengin bir A vitamini kaynağı olduğundan daha önce bahsetmiştik. Hurmanın içinde bulunan A vitamini, gözler için en gerekli vitaminlerden biridir. Düzenli hurma tüketimi göz ve görme sinirlerinin sağlığını korur.
  • Kalsiyum ve fosfatta yüksek olan hurma, genel kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, vitamin eksikliğine bağlı oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı koruyucu işlevi vardır.
  • Stres ve strese bağlı hastalıkların çağımızın en önemli hastalıkları arasında olduğunu hepimiz biliyoruz. Bilimsel araştırmalar, hurmanın içerdiği bol miktarda B6 vitamininin sinir sistemini ve kasları önemli ölçüde güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca hurmada bol miktarda bulunan magnezyumun sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri vardır. Günde ortalama 7-8 hurma tükettiğimizde stresten ve stresin neden olduğu bilinen ve bilinmeyen birçok hastalıktan kendimizi koruyoruz.
  • Hiç şüphesiz damar sertliği, damar tıkanıklığı ve kolesterol günümüzde en sık görülen hastalıklar arasındadır. Özellikle ateroskleroza bağlı hastalıkları olan hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Hurma, içerdiği zengin vitamin ve besin kaynakları ile özellikle damar sertliği hastalıklarına karşı etkilidir. Aynı zamanda kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığını da azaltır.
  • Hurmalarla ilgili birçok bilimsel çalışma, antiseptik özelliğinden dolayı hurmanın yaraları iyileştirmede büyük rol oynadığını ortaya koymuştur. Ancak potasyum deposu olan hurma çocukların gelişimine çok önemli katkılar sağlar. Hatta bazen hurmaların ezilmesini ve 3-4 aylıkken bebeklere verilmesini bile tavsiye ederler. Ayrıca hurmanın doğum sırasında kan kaybı ve güç kaybı gibi birçok sorunu tedavi ettiği söylenmektedir.
  • Hurmanın yeterince lif ve şeker içermesi sindirim sistemi için de önemli faydalar sağlar. Birçok uzman, lifli gıdaların müshil gibi davrandığını iddia ediyor. Hurmanın içerdiği şeker ve melatonon gibi besinlerin sindirim sistemi için çok faydalı olduğu kesindir.
  • Hurma suyunun cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Antioksidan ve besleyici özellikleri nedeniyle sadece cildin sağlıklı görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda cilt tahrişlerini giderir ve hücreleri canlı tutar.

Hurmanın Faydalı Olması İçin Günde Kaç Tane Yenmeli, Tüketilmeli?

İftar sofralarında sıklıkla yer alan hurma aslında sadece Ramazan ayında değil yılın her ayında yenilmesi gereken önemli besinler arasında yer almalıdır. Çünkü damakta unutulmaz bir tat bırakmasının yanı sıra içerdiği yüksek lif, potasyum, demir, folik asit ve kalsiyumun yanı sıra birçok vitamin ve mineral sayesinde vücudumuza birçok faydası vardır. Ancak tüm besinlerde olduğu gibi hurmada da önemli olan porsiyon kontrolünün sağlanmasıdır. Çünkü 3 orta boy hurma (45 gr) ortalama 60 kalori içerir ve 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir. Bu yüzden aromasına kapılıp aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Sonuç olarak uzmanlar, günde 3 adet hurma tüketiminin yeterli olduğunu ifade ediyor.

 

Zayıflatan Çaylar Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

 

HURMANIN FAYDALARI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

  • Hurma günde ne kadar tüketilmeli; Hurma, içerdiği magnezyum sayesinde kasları güçlendirir, proteinlerin sentezine ve enzimlerin düzgün çalışmasına katılır. Günde 2 ila 3 hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabilir. Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalır ve sindirimi yavaşlatır.
  • Hurma hangi hastalığa iyi gelir; Hurma, sinir sistemini güçlendirir. Zengin bir lif kaynağıdır. Sindirim sistemini düzenler. Anemi problemlerini etkiler. Kalp atış hızını düzenler. Hafızayı güçlendirir.
  • Fazla hurma yersek ne olur; aşırı hurma tüketimi kilo alımına ve kan şekeri dengesizliklerine neden olabilir. Bu nedenle porsiyon 2-3 adet yenmelidir.
  • Hurma neden 3 tane yenir; Hurmanın yüksek şeker içeriği kalori alımını artırır. Ayrıca yüksek şeker, özellikle şeker hastalarında veya insülin direnci olanlarda kan şekeri düzeylerinin aynı oranda yükselmesine ve düşmesine neden olabilir. Bu nedenle günde 3 hurma tüketmek yeterli olacaktır.
  • Her gün hurma yemek zararlı mı; Hurma aşırı tüketildiğinde zararlı hale gelebilir. Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı hurma tüketmemesi gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır. Hurma, içerdiği şeker nedeniyle bazı durumlarda şeker hastalarına tavsiye edilmez.
  • En iyi hurma çeşidi hangisi; Peygamberimizin “Hurmanın en güzeli bernidir” dediği rivayet edilir. Medine ve çevresinde yetiştirilir. Mebrum Medine Hurması; Berni ailesinden olup, kırmızımsı kahverengi renkli, ince kabuklu, besleyici bir çeşittir.
  • Hurma karaciğere iyi gelir mi; Hurma çok fazla B1 ve B2 vitamini içerir. Bu vitaminler aynı zamanda karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlar ve vücut fonksiyonlarındaki fonksiyonlarını yerine getirir.
  • Hurma bağırsaklara iyi gelir mi; Hurma, bağırsakların çok hızlı çalışmasını sağlayan bir besindir. Kabızlık için ideal bir tedavi edicidir. Yeterince fayda sağlamak için hurmaları bir gece önceden suda bekletin. Sabah uyandığınızda suyunu için ve hurmaları ezerek yiyin.
  • Hurma cinsel gücü artırır mı; Afrodizyak etkisi olan hurma, cinsel gücü ve arzuyu artırır. Çiftlerde cinsel soğukluğa son verir. Tek başına eczane görevi gören bu mucizevi meyvelerden biri bile bol miktarda kalsiyum ve magnezyum, 1,5 gr lif ve 160 mg’dan fazla potasyum içerir ki bu da kalp sağlığı için önemlidir.
  • Kuru hurma neye iyi gelir; kan şekeri seviyesini dengeler. Göz sağlığını korur. Yüksek antioksidan içeriği ile vücudu zararlı maddelerden arındırır. Yüksek lif içeriği uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
  • Kuru hurmada hangi vitaminler var; Proteinler, karbonhidratlar, lipidler, su, lif, vitaminler (A, B1, B2, B3, B6, B9-folik asit, niasin, C, D, K) ve mineraller (potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum, fosfor, sodyum, kükürt, demir, klor, çinko, bakır, manganez, flor, iyot), oksitosin hormonu ve organik asitler. Ayrıca hurma, kolesterol veya alkol içermez.
  • 1 porsiyon hurma kaç adet; 3 orta boy hurma (45 gr) ortalama 60 kalori içerir ve 1 porsiyon meyveye tekabül eder.
  • Diyet yaparken kaç tane hurma yemeli; diyet yaparken tüketilen hurma miktarına dikkat edilmeli ve günde en fazla 5 hurma tüketilmesi abartısız tavsiye edilir. Unutulmamalıdır ki 5 hurmadan fazla tüketirseniz tam tersine kilo almanıza neden olacaktır.
  • Her gün hurma yemek kilo aldırır mı; karbonhidratlar insan vücudundaki en önemli enerji kaynağıdır. Ve gereğinden fazla tüketildiğinde kalanı yağ olarak depolanır. Bu nedenle hurma kilo aldırır mı sorusuna cevaben günlük ihtiyaçtan fazlasını tüketmenin kilo alımına yol açacağını söylemek mümkündür.
  • Hurma bağırsakları çalıştırır mı; Hurma lif bakımından çok yüksektir. Öyle ki 100 gramda 3.5 gram lif bulunmaktadır. Bu sayede sünger gibi şişer, midede hacim kazanır ve mideyi geç terk ederek tokluk hissi yaratır. Yüksek lif içeriği de bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı giderir.
  • En iyi hurma nasıl anlaşılır; Hurmanın taze olup olmadığını anlamak için farklı yönlerden incelemek gerekir. Hurmanın içi koyu renk ise, taze değil demektir. Taze hurmanın içi açık renkli olmalıdır. Açık havada satılan hurmalarda toz birikmesi ihtimaline de dikkat edilmelidir.

Bu yazımızda sizlere hurmanın faydaları hakkında çeşitli bilgiler verdik. Daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız Google arama motorunu kullanarak çeşitli aramalar yapabilirsiniz.

Yorum yapın

%d blogcu bunu beğendi: