Sarımsak faydaları, eski çağlardan beri insanlar tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Sarımsak, hem sağlıklı bir yaşam için hem de lezzet için sıklıkla kullanılmaktadır. İnsanlar arasında doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsağın faydaları bununla da kalmıyor ve her geçen gün yeni bir faydası keşfedilmeye devam ediyor. Sarımsak, antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca sarımsak, özellikle kış aylarında soğuk algınlığını önlemede ve hastalıkları iyileştirmede çok etkilidir.
Ülkemizin birçok yerinde, insanların kış aylarında soğuk algınlığı ilacı alıyormuş gibi sarımsak yuttukları görülmektedir. Bu durum, sarımsağın hastalıklara karşı koruyucu olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir. Kalp ve damar hastalıkları, kanser ve şeker hastalığı gibi birçok hastalığa karşı olumlu etkileri olan sarımsak, tüketmemesi gereken hastalar dışında yediden yetmişe kadar tüm bireylerin güvenle tüketebileceği çok değerli bir besindir.
İçerikte Neler Var?
- Sarımsak Faydaları Nelerdir?
- Sarımsak Yutmanın Faydaları Nelerdir?
- Pişmiş Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
- Taze Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
- Sarımsağın Yüze Faydaları Nelerdir?
- Sarımsağın Saça ve Sakala Faydaları Nelerdir?
- Sarımsağın Basura Faydası Nedir?
- Siyah sarımsağın faydaları
- Sarımsağın yan etkisi var mı?
- Sarımsak kokusu için ne yapılmalı?
- Günlük sarımsak tüketimi ne kadar olmalı?
- Sarımsak nasıl tüketilmeli?
- Taze sarımsak mı yoksa kurumuş sarımsak mı daha etkili?
Sarımsak Faydaları Nelerdir?
Vücudu birçok hastalığa karşı korumaya yardımcı olan doğal besinlerden biri olan sarımsağın; saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserin önlenmesi, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolü, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet gibi kronik hastalıklardan korunma gibi birçok alanda faydaları bulunmaktadır. Bu faydalardan yararlanmak için pişmiş yemeklerde tercih edilmesi ve çay şeklinde tüketilmesinin yanı sıra vitamin kaybını önlemek için taze tüketilmesi tavsiye edilir.
Mucize bir besin olarak da nitelendirilebilecek olan sarımsağın sağlığa olan faydalarından bazıları şu şekildedir:
Sarımsağın saçlara faydaları
Soğanlı bitki türlerinden biri olan sarımsağın saça pek çok faydası vardır. Zengin vitamin ve mineraller sayesinde saçların güçlenmesine ve daha parlak görünmesine yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırma ve saç köklerini güçlendirme gibi faydaları sayesinde saç dökülmesini önlemede oldukça etkilidir. Sarımsak, taze olarak veya yemeklerle birlikte tüketilmesinin yanı sıra saç bakımı için de oldukça uygundur.
Birçok kişi kokusundan dolayı saça sarımsak sürme fikrinden hoşlanmayabilir. Ancak özellikle saçları yıpranmış veya saç dökülmesi sorunu olan kişilerde bu şikayetlerin azalmasında önemli etkileri olan sarımsak, birkaç defa şampuan ile yıkanmasından sonra saçta koku bırakmayacaktır. Sarımsağın içerdiği kalsiyum, kükürt, E vitamini, selenyum, B grubu vitaminler ve C vitamini saçın nem dengesini korumada, saç dökülmesini önlemede, saç yapısını güçlendirmede ve saç derisindeki kepek gibi sorunları azaltmada etkilidir. Tüm bu olumlu etkileri elde etmek için haftada bir veya iki kez ezilmiş sarımsağı zeytinyağı ve argan yağı gibi sağlıklı yağlarla karıştırarak hazırlanan karışımı 10-15 dakika saçınızda tutabilirsiniz.
Önerilen Yazı: Yatmadan Önce Yoğurt Yemenin 6 Faydası
Sarımsağın cinselliğe faydaları
E vitamininin seks hormonlarının düzenli salgılanmasında ve cinsel sağlığın korunmasında çok önemli etkileri vardır. Sarımsakta bol miktarda bulunan E vitamini sayesinde kadınlarda östrojen ve progesteron gibi seks hormonlarının dengesi korunur ve yumurtlama düzeni sağlıklı bir şekilde devam eder. Düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde kan dolaşımının hızlanması sayesinde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve böylelikle cinsel güç artar. Ayrıca sperm sayısı ve kalitesi arttığından bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmeleri önerilir. Aynı zamanda tüp bebek, aşı gibi yöntemlerle bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin de sarımsak tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
Sarımsağın zayıflamaya (kilo vermeye) faydaları
Sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden biri de iştah kontrolüne yardımcı olması ve tokluk hissi sağlamasıdır. Yağ yakımını da hızlandıran sarımsak, diyet yapanların düzenli olarak yemesi gereken besinlerden biridir. Günlük olarak taze diş olarak tüketilebileceği gibi sarımsak çayı şeklinde de tercih edilebilir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını desteklediğinden, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların da önlenmesine yardımcı olur. Tüm bu olumlu etkilerinin yanı sıra sarımsağın kalori içeriği de oldukça düşüktür. 100 gram sadece 149 kilokalori enerji içerir. Bu nedenle gün içerisinde tüketebileceğiniz bir porsiyon sarımsağın yaklaşık 15 kaloriye eşdeğer olduğu söylenebilir.
Bu nedenle vücuda kalori eklemeden olumlu etkiler sağlamak özellikle kilo vermek isteyenler için oldukça değerli bir özelliktir. Ancak mide probleminiz varsa sarımsağı aç karnına tüketmemeye özen gösterin. Böyle bir hastalıktan muzdaripseniz, sarımsak tüketmenin herhangi bir tehlikesi olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz. Sarımsağı çay şeklinde tüketmek isteyenler fakat kokusundan rahatsız olanlar hazırladıkları çaya zencefil ve limon gibi sağlıklı yiyecek alternatiflerini ekleyerek daha hoş bir kokuya sahip olmasını sağlayabilirler.
Önerilen Yazı: Zayıflatan Çaylar Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
Sarımsağın kanseri önleyici faydaları
Hücreleri kansere karşı korumada en önemli rol besinlerle alınan antioksidanlara aittir. En önemli antioksidanlar arasında yer alan C ve E vitaminleri ile mineral selenyum sarımsakta bol miktarda bulunur. Hassas bir vitamin türü olan C vitamini metalle temas ederse etkisini kaybeder. Bu nedenle taze yenen sarımsak metal bıçakla kesilmemeli ve metal ürünlerle temas ettirilmemelidir. Aynı zamanda sarımsak, kükürt bileşenleri içerdiğinden çok güçlü bir antioksidandır.
Bilimsel araştırmalara göre düzenli sarımsak tüketiminin beyin tümörleri, kolon kanseri, yemek borusu kanseri, mide kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri ve tiroid kanserine karşı koruma sağladığı ileri sürülmektedir. Kanser hastalıklarında, yüksek oranda antioksidan içeriğine sahip olan sarımsak, tedavi başarısını artırmaya ve tedavinin sağlıklı hücreler üzerindeki olumsuz etkilerini önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle kanserle mücadele eden ve kanserden korunmak isteyen herkesin düzenli olarak sarımsak tüketmesi gerekir.
Sarımsakta A, B1 ve C vitaminleri bulunuyor
Mısırlılar soğanlı bitki grubunun bir üyesi olan sarımsağı ilk olarak tıbbi amaçlar için kullanmışlardır. Sarımsak %84.09 su, %13.38 organik madde ve %1.53 inorganik madde içerir. 33 çeşit kükürt bileşikli sarımsak; Çinko, germanyum, A, B1 ve C vitaminleri içerir.
Sarımsak tansiyonu düşürmede etkilidir
Yaşlanma sürecinin sarımsakla tersine çevrildiğine inanılmaktadır. Ayrıca kanın akışkanlığını düzenleyen sarımsak, damarları genişlettiği ve rahatlattığı için aşırı yüksek tansiyonun normalleşmesine katkıda bulunur. Sarımsak, kan lipidlerinin (kolesterol) düzenlenmesi üzerinde olumlu etkileri olan ikincil bitki maddeleri olan “saponinler” içerir. Böylece daha iyi kan dolaşımına ve damarların esnekliğinin artmasına katkıda bulunur. Ajoene ayrıca sarımsakta bulunan bir kükürt bileşiğidir. Pıhtılaştırıcı, fibrini parçalayarak kanı doğal olarak inceltir. Tüm bu farklı maddeler sayesinde sarımsak, kan sulandırıcılardan farklı olarak kan pıhtılarını nötralize edebilir; tromboz ve felçleri tamamen doğal ve yan etki olmadan önleyebilir.
Sarımsak doğal bir antibiyotiktir
Sarımsak geleneksel olarak bağırsak problemlerinde (şişkinlik, fermantasyon süreci ve kramp benzeri ağrılar) soğuk algınlığı ve grip için kullanılır. Aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. Selenyum metabolizma, bağışıklık sistemi, tiroid bezi, sağlıklı cilt ve tırnaklar için önemli bir elementtir. Özellikle allisin ve kükürt bileşikleri her türlü patojenik mikroorganizma ve parazitlere (bakteri, virüs, mantar, amip, solucan) karşı öldürücü özelliklere sahiptir.
Bu nedenle sarımsak, kimyasal antibiyotiklerden farklı olarak sağlıklı bağırsak florasının korunmasını destekleyen doğal bir antibiyotik olarak tanımlanabilir. Bağışıklık sisteminin en büyük bölümünü oluşturan bağırsak florası olan sarımsak, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlar. Sağlıklı bir bağırsak ayrıca besinlerin daha iyi emilmesine ve mevcudiyetine izin verir, bu da hücrelere daha fazla faydalı elementin ulaştığı anlamına gelir.
Sarımsağın kronik hastalıklara faydaları
Sağlığa birçok faydası olan sarımsak, aynı zamanda kronik hastalıklardan korunmak için de mucizevi bir besindir. Kandaki adiponektin hormonu seviyesinin artmasına yardımcı olan sarımsak, şeker hastalarında kan şekerini düzenlemeye yardımcı olurken, kan şekerini dengelemeye ve tip 2 şeker hastalığına karşı korumaya yardımcı olur. İnsülin direncini azaltmada olumlu etkileri vardır. Kan şekerini istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olur ve nöropati, retinopati ve nefropati gibi diyabetin sık görülen komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur.
Damar duvarlarında aterom plaklarının oluşumunu engelleyen sarımsak, kalp krizi ve diğer tüm kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar. Bu alandaki bir diğer faydası ise kandaki toplam kolesterol seviyesinin düşmesine katkı sağlamasıdır.
Sarımsak, tüm olumlu etkilerinin yanı sıra bakteri, virüs ve mantar gibi mikrobiyolojik faktörlere karşı kalkan görevi görür; bulaşıcı hastalıkları önlemeye ve hızla iyileştirmeye yardımcı olur. Bu nedenle soğuk algınlığı ve gripten idrar yolu enfeksiyonlarına ve atlet ayağına kadar her türlü hastalığı önlemek ve tedavi etmek için yemeklerinize bol miktarda sarımsak ekleyebilir, taze sarımsak tüketimine de dikkat edebilirsiniz. Sarımsak tüketmenize engel bir sağlık durumunuz yoksa sarımsağı beslenmenizin bir parçası haline getirerek ve yemek yerken karşılaşabileceğiniz birçok hastalığa karşı önlem alarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Sarımsak Yutmanın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağı yutarak tüketmek oldukça yaygındır. Hatta sarımsak özü içeren kapsüller de satılmaktadır. Sarımsak yutmanın faydaları İbrahim Saracoğlu tarafından güçlü bir şekilde destekleniyor. Saraçoğlu, özellikle limon sarımsak kürü öneren uzmanlardan biridir. İçeriğindeki antioksidan ve antibiyotik özellikleri sarımsağı tam bir şifa kaynağı yapar. Sarımsak yutmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Yutularak tüketilen sarımsak vücuda enerji verir. Vücudun güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle günlük yorgunluklara ve kronik yorgunluklara çok iyi gelir.
- Afrodizyak etkisi olduğu için sarımsağı yutarak tüketmek cinsel performansı artırır.
- Sarımsak yutmak saç dökülmesini azaltır. Sağlıklı ve parlak saçlar için etkilidir.
- Zehirlenmeye karşı sarımsak yutmanın faydalı olduğuna dair görüşler vardır.
- Sarımsak yutmak, vücuttaki iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkiye sahiptir.
- Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının azalmasına yardımcı olur.
- Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak kabızlığa iyi gelir, kabızlığı önler.
Pişmiş Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Uzmanlar tarafından daha çok çiğ sarımsak tüketilmesi tavsiye edilir. Keskin bir tada ve yoğun bir kokuya sahip olduğu için herkes çiğ sarımsak yemeyi tercih etmez. Pişmiş sarımsağın faydaları çiğ haline göre büyük ölçüde azalır. Pişmiş sarımsak daha kolay sindirilir. Fazla pişirmek besin değerini düşürür. Bu nedenle kabuklu pişirmeyi tercih edebilirsiniz. İşte az pişmiş sarımsak tüketmenin faydaları:
- Kalp damar hastalıklarına karşı faydalıdır. Damarları temizler ve kalp hastalıklarına karşı direnç sağlar.
- Kan basıncını düşürür. Kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düzenler.
- Pişmiş sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
- Vücutta biriken ağır metallerin atılmasına katkı sağlar.
- Kemikleri güçlendirir. Sağlıklı kemikler ve kaslar için iyidir ve atletik bir yapı sağlar.
- Besin değeri yüksek bir gıda olduğu için yorgunluğun atılmasına yardımcı olur. Vücudu formda tutar.
- Sağlıklı hücrelerin ölümünü azaltır. Vücudun genç ve diri kalmasına yardımcı olur.
- İştah açıcı özellikleri vardır.
- Sarımsağın göz sağlığına faydalı olduğuna dair bilgiler de vardır.
Taze Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın faydalarına gelince en faydalı tüketim şekli taze sarımsak veya çiğ sarımsak yemektir. Yemek yerken bir veya iki diş sarımsak yerseniz en uygun tüketim şeklini tercih etmiş olursunuz. Mevsimi geldiğinde taze sarımsak tüketmek sağlık için oldukça faydalıdır. Ayrıca yoğurt ile tüketmesi çok keyiflidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi sarımsağı bıçak kullanmadan yemeye özen gösterin. Taze sarımsağın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Çıbanlar ve cilt yaraları için iyileştirici özelliklere sahiptir.
- Kas kramplarına faydalıdır.
- Damarları genişletir ve kalp sağlığına iyi gelir.
- Sarımsak balla yenirse bağırsak parazitlerini ve solucanlarını azaltır. Bağırsak gazlarının atılmasında da etkilidir.
- Öksürük, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi vardır. İnatçı öksürükleri keser.
- Diş sağlığını korumak için faydalıdır. Diş ağrısına iyi gelir.
- Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları hareket ettirir.
- Sarımsak mantar tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
- Kan şekerini düzenleyerek şeker hastalarına yardımcı olur. Hipoglisemik etkiye sahiptir.
- Meme ve prostat kanserine karşı faydaları hakkında bilgiler var. Tümörlerle savaşabilen bir yapıya sahip olduğu söyleniyor. Yeni tümör oluşumunu engeller.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Astımlı bronşite karşı faydalı olabilir.
- Saç dökülmesine ve saçkıranlara karşı faydalıdır. Dökülen kaşlara da iyi geldiği bilinmektedir.
- Ahmet Maranki sarımsağın faydalarına vurgu yaptı. Maranki, Alzheimer hastalığı ve bunamaya karşı sarımsak yemeyi öneriyor.
- Kemik sağlığını koruduğu için menopoz döneminde oluşabilecek osteoporoz gibi kemik hastalıklarına yakalanmayı engeller.
Sarımsağın Yüze Faydaları Nelerdir?
Sarımsak cilde sağlık ve güzellik katan bir besindir. Akne ve sivilce tedavisinde kullanılır. Antibiyotik ve antioksidan özelliklerinden dolayı sivilceleri tedavi eder. Bir cilt hastalığı olan sedef hastalığının olumsuz etkilerini azaltabilir. Sedef hastalığının kızarıklığını azaltır. Bu tedavi için sarımsak yağı kullanılır. Cilt sağlığı için sarımsak çayı kullanabilirsiniz. Ayrıca limon-sarımsak kürü hazırlayıp içebilirsiniz. Sarımsak cilt tedavisinde tek başına da kullanılabilir ancak bu kullanım hassas cilde sahip kişiler için doğru değildir.
Sarımsağın Saça ve Sakala Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın sakal için faydaları hakkında bazı harika referanslar var. Sarımsağın saç dökülmesine, sakala ve kaşlara iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Sarımsağın bu sorunlara karşı faydaları yıllardır desteklenmektedir.
Çiğ sarımsak soyulup kesilir ve saç köklerine bastırılarak uygulanırsa saçların yeniden çıkmasına yardımcı olabilir. Bu uygulamadan faydalanan insanlar var. Çünkü sarımsağın kendisi veya yağı cilde saçın ihtiyaç duyduğu mineralleri ve vitaminleri verebilir.
Sakalınıza ve saç derinize sarımsak yağı sürerek veya çiğ sarımsak keserek fayda sağlayabilirsiniz. Aynı uygulama seyrek kaşlar için de önerilir.
Sarımsağın Basura Faydası Nedir?
Sarımsak, tıbbi ve iyileştirici özelliklere sahip bir bitkidir. Güçlü antienflamatuar ve antioksidan yapısı sayesinde hemoroidden (basurdan) kurtulmaya yardımcı olabilir. Ancak bu konudaki uygulamalar yapılmadan önce bir tıp uzmanına danışılması gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir.
Siyah sarımsağın faydaları
Beyaz sarımsak başları, siyah sarımsak oluşturmak için 2 hafta boyunca ısıl işlemle fermente edilir. Bu işlem sarımsağa siyah bir renk verir ve sarımsağın tanıdık kokusu kaybolur. Yüksek antioksidan özelliklere sahiptir.
Enerji, vitamin, protein ve mineral kaynağıdır. Bakteriyel, viral ve mantar hastalıklarına karşı beyaz sarımsaktan daha etkilidir. Siyah sarımsak kullanımı midenin asit dengesini düzenler, anti alerjik özelliklere sahiptir ve iyi bir mide koruyucudur.
Sarımsağın yan etkisi var mı?
Sarımsağı çok miktarda ve aç karnına tüketmek mide sorunlarına neden olabilir. Mide rahatsızlığı olan kişilerin sarımsak tüketmesi iyi olmayabilir. Çünkü mide tahrişine neden olabilir. Hamile ve emzikli kadınların sarımsak yutması da sakıncalıdır. Sarımsak, düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanan kadınlar için önerilmez. Çünkü sarımsak doğum kontrol haplarının etkisini azaltır.
Alerjisi olan kişilerin sarımsak tüketmesi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Sarımsak nadiren mide rahatsızlığı, bulantı, kusma gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak tüketmek isteyenlerin sarımsak kürü yararları ve olası yan etkileri konusunda doktorlarından görüş almaları çok önemlidir. Aynı durum tansiyon ilaçları kullanan hastalar için de geçerlidir.
Sarımsak kokusu için ne yapılmalı?
Hoş olmayan bir kokuya sahip olan sarımsak, tüketildikten sonra birçok kişi ağız kokusundan rahatsız olur. Süt, zencefil, limon suyu ve nane sarımsak kokusunu en azından bir süreliğine bastırabilir. Sarımsak, kışın kiler veya kapalı balkonlarda serin ve kuru bir yerde, yazın ise buzdolabının sebze çekmecesinde saklanmalıdır. Bir yumru açıldıktan sonra kurumaması için 10 gün içinde yenmelidir. Çünkü ne kadar taze ve sulu olursa faydası da o kadar çok olacaktır. Bir başka iyi saklama seçeneği de sarımsağı bir kavanozda yağda bekletmektir.
Günlük sarımsak tüketimi ne kadar olmalı?
Besin değerleri ve içeriği açısından günlük sarımsak tüketimi belli bir miktar olmalıdır. Ek bir hastalığınız varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yiyebilir.
Sarımsak nasıl tüketilmeli?
Sarımsak çoğunlukla çiğ olarak yenildiğinde besin değerlerinden daha fazla yararlanılır. Birkaç dakika bekledikten sonra ezilip yenilmeli, uzun süre pişirilmemelidir. Yemeklere piştikten sonra sarımsak eklenirse besin değeri bozulmaz.
Taze sarımsak mı yoksa kurumuş sarımsak mı daha etkili?
Taze sarımsağın etken maddeleri gıda takviyelerinde her zaman tercih edilmektedir. Sarımsaktaki ana aktif bileşen olan allisin, hızla düşük veya kompleks kükürt bileşiklerine parçalanan kararsız bir bileşiktir. Sarımsağın ısıtma, dondurarak kurutma, buharla damıtma veya benzeri yöntemlerle daha fazla işlenmesi, içerdiği allisin maddesinin etki seviyesini değiştirir.
Sık Sorulan Sorular:
Çiğ sarımsağın faydaları nelerdir?
Çiğ sarımsak hazımsızlığı giderir, vücudun direncini arttırır, enerji verir. Ayrıca soğuk algınlığına karşı koruma sağlar.
Her gün sarımsak yersek ne olur?
Sarımsak beyin yaşlanmasını önleyen mineraller içerir. Düzenli olarak sarımsak tüketmek Alzheimer hastalığı riskini azaltır ve hafızayı geliştirir. Beyin verimliliğini artırabilir. Sarımsak, kalbin ve kasların büyümesine yardımcı olur.
Günde kaç sarımsak yemeli?
Sarımsak, bileşenler açısından en yüksek değerlere sahip bitkidir. Tüketimine dikkat edilmezse olumsuz etkileri görülebilir. Bu nedenle günde ikiden fazla çiğ sarımsak tüketilmemesi tavsiye edilir.
Sarımsak hangi organa iyi gelir?
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi besleyen koroner damarları genişletir. Kalp kaslarını güçlendirir.
Her gün sarımsak yemek faydalı mı?
Düzenli olarak sarımsak tüketmek Alzheimer hastalığı riskini azaltır ve hafızayı geliştirir. Beyin verimliliğini artırabilir. Sarımsak, kalp ve kas oluşumuna yardımcı olur. Sarımsak ayrıca zararlı mikropları öldürerek diş eti sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.
Sarımsak nasıl tüketilirse daha faydalı olur?
Sarımsak en çok çiğ haliyle faydalıdır. İçeriğindeki enzim ve maddelerden faydalanmak için birkaç dakika bekledikten sonra ezilerek tüketilebilir. Bu maddeler pişirme sırasında azalabilir. Lezzetli bir et ve tavuk yemeği için sarımsak, kekik ve zeytinyağı ile marine edilebilir.
Bu yazımızda sizlere sarımsak faydaları hakkında çeşitli bilgiler verdik. Sarımsağın cinselliğe faydaları özellikle son zamanlarda merak edilen konulardan biriydi, bu konuda da sizleri aydınlatmaya çalıştık. Gece sarımsak yutmanın faydaları, taze sarımsak faydaları, pişmiş sarımsak faydaları,
sarımsak faydaları ve zararları, her gece sarımsak yutmak, sigara tiryakilerine sarımsağın faydaları, günde kaç diş sarımsak yemek lazım gibi konularda daha fazla bilgi sahibi olmak için Google arama motorunu kullanarak daha farklı bilgilere de ulaşabilirsiniz.