Cennet Hurmasının Faydaları ve Zararları Nelerdir? İşte İbrahim Saraçoğlu ve Diyetisyenlerin Görüşleri

Cennet hurmasının faydaları saymakla bitmiyor desek abartmış olmayız. Bilimsel adı Diospyros kaki olan ve halk arasında Trabzon hurması, Akdeniz hurması veya Japon hurması gibi farklı isimlerle anılan bu mucizevi meyvenin faydaları, son yıllarda pek çok makale veya yayında adından sıkça söz ettirmektedir. 1930’lu yıllarda Türkiye’ye tanıtılan ancak dünyanın birçok yerinde yetiştirilen cennet hurmasının anavatanı Çin ve Japonya’dır.

Cennet Hurmasındaki Vitaminler Nelerdir?

Cennet hurması sayısız faydası olan meyvelerden biridir. Sağlığa faydalarını anlamak için hurmaların içeriğini bilmek gerekir. Trabzon hurması potasyum, kalsiyum, magnezyum ve bakır gibi birçok mineral içerir. Cennet hurması sadece mineraller açısından değil, aynı zamanda insan vücudunun temel bileşenleri olan vitaminler açısından da zengindir. Trabzon hurması vitaminleri günlük beslenme programında yer alması gereken vitaminler arasındadır.

Trabzon hurması sarı veya turuncu bir meyvedir. Ham hali açık sarı, olgun hali turuncudur. Renginden de anlaşılacağı gibi tam bir beta-karoten (A vitamini) kaynağıdır. A vitaminine ek olarak, B kompleks vitaminlerinin bir parçası olan B1 (tiamin), B2 (riboflavin) ve B3 (niasin) vitaminleri açısından da zengindir. C vitamini de hurma içeriğinde önemli bir vitamindir. İçerdiği tüm vitaminler vücudun hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için çok önemlidir. Cennet hurmasının faydalarını anlamak için içeriğindeki vitamin ve minerallerin faydalarından bahsetmek gerekir:

  • A vitamini sağlıklı gözler ve dişler için önemli bir vitamindir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca vücuttaki normal demir metabolizmasına da katkıda bulunur.
  • B1 vitamini, yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan vitamindir. B1 vitamini sayesinde enerji açığa çıkar. B1 vitamini de kalp sağlığını destekleyen vitaminlerden biridir.
  • B2 vitamininin en önemli özelliklerinden biri kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna ve normal demir metabolizmasına katkıda bulunmasıdır. Kansızlık için önemli vitaminlerden biridir.
  • B3 vitamini, diğer B vitaminleri gibi vücudun enerji metabolizmasını destekler. Böylece yorgunluk ve bitkinliğe karşı bir etki sağlar.
  • C vitamininin en önemli özelliği çoğu kişinin bildiği gibi bağışıklık sistemini desteklemesidir. Ancak C vitamininin önemi bağışıklık sistemini desteklemekle sınırlı değildir. C vitamini, kemikler, dişler ve kaslar için gerekli olan kolajen üretimine yardımcı olur.

Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir?

Cennet hurması olarak da adlandırılan Trabzon hurması, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde her derde devadır. Cennet hurması tüketimi özellikle kış mevsimi geldiğinde tavsiye edilir. Cennet hurmasının faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Cennet hurması güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan işlevi sayesinde serbest radikal oluşumunu engeller ve kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
  • Cennet hurması, vücudun bağışıklık sisteminin normal çalışmasına katkıda bulunur. Bu açıdan hurma, kişinin viral veya bakteriyel enfeksiyonlara karşı korunmasına katkı sağlar.
  • Cennet hurmasının içerdiği vitamin ve mineraller vücudun enerji metabolizmasına katkıda bulunur. Bu açıdan değerlendirildiğinde Cennet hurması önemli bir enerji kaynağıdır diyebiliriz. Enerji metabolizmasını destekleyerek yorgunluk, stres ve bitkinlikle savaşır. Enerji metabolizması desteği sayesinde kış mevsiminin rahat geçmesine yardımcı olur.
  • İçeriğindeki A vitamini, belirli mikroorganizmalarla savaşan proteinlerin üretiminde rol oynar. Bu sayede vücudun direncine katkı sağlar.
  • Özellikle yaşlandıkça göz problemleri ortaya çıkabilir. Cennet hurması içerdiği antioksidanlar sayesinde göz sağlığına katkı sağlar.
  • Vücut için gerekli olan C vitamininin çoğunu birleştirir. Önemli bir C vitamini deposu kabul edebileceğimiz Cennet hurması vücudun savunma mekanizmasının güçlenmesine yardımcı olur.
  • Vücudu enfeksiyonlara karşı korurken enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
  • Sağlıklı saç ve cildi destekler, saçların düzenli uzamasına yardımcı olur ve saç dökülmesine karşı etkilidir. Cennet hurmasının yapraklarının kaynatılmasıyla elde edilen su, saç ve cilt bakımında kullanıldığında cildin ve saçın parlaklığını ve canlılığını yeniden kazanmasına yardımcı olur.
  • Cennet hurması önemli bir lif kaynağıdır. 100 gram Trabzon hurması 3.6 gram lif içerir. Zengin bir lif kaynağı olan Trabzon hurması mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir. Özellikle on iki parmak bağırsağı sorunu yaşayanlar için tüketmek faydalı olabilir. İltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde ek olarak kullanılabilir. Gastrit ve ülserlerle ilişkili semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  • Sadece 0,4 gram yağ içerir. Bu nedenle diyet listelerinde genellikle cennet hurması tercih edilir. Bu bağlamda hurmanın kilo vermeye yardımcı besinlerden biri olduğu söylenebilir.
  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kalp damar sağlığını destekler. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Beslenme planında düzenli kullanıldığında cinsel sağlığı olumlu yönde destekler.
  • Hemoroid tedavisinde etkilidir. Hemoroid yaralarında görülen aşırı kanamayı durdurmaya yardımcı olur.
  • Kan şekerini yükseltir. Ancak şeker hastasıysanız hurma yüksek miktarda karbonhidrat içerdiğinden tüketirken günlük alım miktarına dikkat etmelisiniz. Trabzon hurmasının yanı sıra biraz süt ve yoğurt tüketilmelidir.
  • Bakır açısından çok zengindir. Bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretimine ve bağışıklık sisteminin normal çalışmasına katkıda bulunur. Bu sayede kansızlıkla savaşmaya yardımcı olur.
  • A vitamini yönünden zenginliği sayesinde yaşlanma etkilerini azaltır. A vitamini bağ dokusunda kolajen üretimini destekleyen vitaminlerden biri olduğu için Cennet hurması doku onarımında, kemik gelişiminde, kıkırdak sağlığında ve hücre yenilenmesinde etkin rol oynar.
  • Cennet hurması potasyum açısından zengindir. İçerdiği potasyum damar genişletici özelliğe sahiptir. Bu sayede kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur ve damar sağlığını destekler. Tansiyonunuz düşükse bu meyveyi tüketirken aşırıya kaçmayın.
  • Düşük sodyum içeriği sayesinde hipertansif hastaların tüketebileceği meyvelerden biridir.
  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde metabolizmanın normal işleyişini destekler.
  • Cennet hurması vücuttaki toksik maddelerle savaşarak karaciğeri temizlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, aşırı tüketim yağlı karaciğer hastalığına neden olabilir.

Cennet hurmasının insan sağlığı için en önemli faydalarından biri de kansızlık tedavisinde yardımcı olmasıdır. Anemi, vücuttaki demir eksikliğinden kaynaklanan bir sağlık durumudur. Cennet hurması birçok vitamin ve mineral içeren meyvelerden biridir. 100 miligram Cennet hurması 0.3 miligram demir içerir. Cennet hurması içerdiği demir sayesinde kansızlığı destekleyen besinlerden biridir.

Aynı zamanda mineral bakır ve içerdiği B2 ve B3 vitaminleri demir emilimine yardımcı olarak demir metabolizmasını destekler. Bu sayede hurma anemi hastaları için önemli bir besin kaynağıdır. Anemi belirtileri arasında iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve halsizlik sayılabilir. Cennet hurması iştah açıcı özelliğiyle kansızlıktan dolayı ortaya çıkan şikayetlerin giderilmesine de yardımcı olur.

100 gram Trabzon hurması 129.6 kcal enerjiye sahiptir. Vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineral hurmada bulunur. Bununla birlikte, herhangi bir gıdada olduğu gibi, çok fazla Trabzon hurması sağlığınıza zarar verebilir. Sağlık ve beslenme önerilerinizi en yakın sağlık kuruluşuna sorabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Cennet Hurması Nasıl Yenir?

Olgun bir hurma turuncu veya turuncu-kırmızı renktedir. Cennet hurmasını suyla yıkadıktan sonra yapraklarını kesin. Daha sonra küp küp doğrayın ve sade olarak tüketin. Dilerseniz ortadan ikiye kesip kaşıkla yiyebilirsiniz. Cennet hurmasını sade yemek istemiyorsanız, lezzet katmak için şeker, krema veya limon suyu ekleyebilirsiniz.

Cennet hurmasını salata ve sos yapmak için kullanabilirsiniz. Diğer meyvelerde olduğu gibi kahvaltıda reçel yapmayı da tercih edebilirsiniz. Reçel yapacaksanız hurmaları eklemeden önce mutlaka tadına bakın. Bu şekilde şeker seviyesini daha kolay ayarlayabilirsiniz.

Cennet hurmasını bir karıştırıcıya koyup püre haline getirebilirsiniz. Daha sonra bu püreyi pandispanya veya sade kek ile karıştırarak lezzetli bir tatlı hazırlayabilirsiniz.

Cennet Hurmasının Cilde Faydaları Nelerdir?

Yüksek C vitamini içeriği sayesinde cildin parlamasını sağlar. Cildi derinlemesine besler, sıkılaştırır ve gençleştirir. Özellikle dudak çevresindeki kırışıklıkları ve göz çevresindeki kaz ayaklarını yok eder. Saçları kökten besleyerek sağlıklı, dökülmeyen saçlara sahip olmanızı sağlar. Düzenli kullanım cilt kusurlarını ortadan kaldırır. Göz çevresindeki koyu halkaları kaybeder. Ten rengini açar ve ton farkını giderir. Akneye meyilli ve sivilceli ciltlerde kullanılmamalıdır.

Cennet Hurmasının Zararları Nelerdir?

Cennet hurmasının zararları bilinmeli, eğer risk oluşturuyorsa tüketilmemesi gerekir. Cennet hurması, nadir durumlarda, sindirim sistemini tıkayan topakların oluşumuna neden olur. Özellikle sindirim sorunları olanlar ve mide baypas ameliyatı olanlar doktor onayı ile az miktarda tüketebilirler. Cennet hurmasının çiğ tohumları yenmemelidir. Cennet hurması bazı insanlarda kusmaya ve baş dönmesine neden olabilir.
Ayrıca cennet hurması hiçbir hayvana verilmemesi gereken bir besindir. Bu meyve tüm hayvanlar için tehlikelidir.

Cennet Hurmasının Faydaları ve Zararları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Cennet hurması günde ne kadar yenmeli; Mevsiminde günde bir adet yenen cennet hurmasının sağlığa inanılmaz faydaları vardır. Ancak aşırı ve düzensiz olmadan her gün bir tane yemek sağlık açısından daha faydalı olacaktır.

Trabzon hurması hangi hastalığa iyi gelir; Zengin bir lif kaynağı olan cennet hurması mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir. Özellikle on iki parmak bağırsağı sorunu yaşayanlar için tüketmek faydalı olabilir. İltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde ek olarak kullanılabilir.

Cennet hurması çok yenirse ne olur; Bol miktarda A, B ve C vitamini, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor içerir. Her şeye faydalı olduğu kadar zararlı olan bu meyveyi fazla tüketmemek gerekir. Fazla tüketildiğinde ülser, gastrit ve reflü gibi hastalıklara neden olabilir.

Trabzon hurması hemoroide iyi gelir mi; kabızlığı tedavi etmek için kullanılır. Bu meyveyi tüketen kişiler kabızlıktan kurtulur. Ayrıca hemoroidi olanlar mutlaka tüketmelidir.

Cennet hurması mideye zarar verir mi; Zengin C vitamini ve bol miktarda lifin yanı sıra birçok mineral içeren cennet hurmasının aşırı tüketilmesi durumunda midede taşlaşmış gıda kalıntılarına dönüşme ihtimalinin göz önünde bulundurulması uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Cennet hurması bağırsakları çalıştırır mı; Daha sağlıklı bağırsak fonksiyonu için mevsiminde taze cennet hurması; Mevsimi yoksa kuru cennet hurması yenebilir. Lifli yapısı sayesinde gıdaların sindirimini kolaylaştırır ve kabızlık gibi sorunları önler.

İbrahim Saraçoğlu cennet hurması faydaları; Bağırsak florasının bakterilerini dengeler. Kabızlık şikayetlerine karşı da mükemmel bir çözümdür. Özellikle on iki parmak bağırsağı şikayetleri için mükemmel bir yardımcı ve destekleyicidir.

ÖNERİLEN YAZI

Hurmanın Faydaları Nelerdir? Günde Kaç Tane Yenmeli, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

 

Hurmanın Faydaları Nelerdir? Günde Kaç Tane Yenmeli, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

 

 

 

Önemli Uyarı: Kronik hastalığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve vücut hassasiyeti olanlar hurma yemeden önce doktora danışmalıdır. Doktor tarafından onaylanmayan hiçbir ürün tüketilmemelidir. Ayrıca hurma tüketimi aşırı olmamalıdır.

Yorum yapın

%d blogcu bunu beğendi: