Kabak çekirdeği dünyadaki en faydalı 8 mucize gıdadan biridir. Hal böyle olunca kabak çekirdeği faydaları da birçok insanın araştırdığı konular arasında yerini almıştır. Tüketilen bir avuç kabak çekirdeği dahi vücut sağlığı için ciddi miktarda sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko sağlayabilir. Çok ucuz ve kolay bulunabilen bir atıştırmalıktır. Zengin bir antioksidan ve lif kaynağıdır.
Bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı korur, erkeklerde sperm kalitesini ve kadınlarda doğurganlığı artırır. Ayrıca tenya veya bağırsak solucanları gibi parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bunun dışında prostat ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir. Ruh halini iyileştirebilir ve menopoz semptomlarını hafifletebilir. Ancak kabak çekirdeğini ölçülü tüketmek son derece önemlidir. Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına veya kilo alımına neden olabilir.
Kabak, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir besindir. Kabak çekirdeğinin en faydalı kısmı posası değil tohumlarıdır. Genel olarak kalbe ve kan damarlarına, erkek genitoüriner sistem ve saçlara iyi gelir.
Kabak çekirdeğinin birçok kullanım alanı vardır. Salatalara, yemeklere ve hamur işlerine eklenebilir. Türkiye’de ve bazı ülkelerde ay çekirdeği gibi kavrularak yenir.
Kabak çekirdeği yağı da çok faydalı olarak kabul edilir. Kabak çekirdeği yağı, içerisinde birçok çoklu doymamış yağ asidi içerir. Ancak diğer yağlardan daha pahalıdır.
Kabak çekirdeği, kabak içindeki tohumların kurutulmasıyla elde edilir. Halk arasında oldukça popüler olan kabak çekirdeği hem yemekler ile birlikte tüketilen hem de sade olarak yenebilen bir kuruyemiştir. Düzenli tüketildiğinde sağlığa birçok faydası vardır. Peki kabak çekirdeği neye iyi gelir ve nasıl yenir? İşte kabak çekirdeğinin faydaları ve kullanım alanları:
İçerikte Neler Var?
- Kabak Çekirdeğinin Faydaları
- Kabak Çekirdeğinin Zararları
- Çiğ Kabak Çekirdeği Neye İyi Gelir?
- Kabak Çekirdeğinin İçerisindeki Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
- Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Yağı Ne İşe Yarar?
- Kabak Çekirdeğini Bir Günde Ne Kadar Tüketmek Gerekir?
- Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?
- Kabak Çekirdeğinin Yan Etkisi Var Mı?
- Kabak Çekirdeği Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
- Her gün kabak çekirdeği yersek ne olur?
- Kabak çekirdeğini kimler yememeli?
- Kabak çekirdeği nasıl yenirse faydalı olur?
- Kabak çekirdeği ne kadar tüketilmeli?
- Kabak çekirdeği zehirler mi?
- Kabak çekirdeği ne zaman tüketilmeli?
- Kabak çekirdeği kan sulandırır mı?
- Çiğ kabak çekirdeği prostata iyi gelir mi?
- Çiğ kabak çekirdeği ne işe yarar?
- Kabak çekirdeği tansiyon yükseltir mi?
- Kabak çekirdeği mideye iyi gelir mi?
- Günde kaç gram kabak çekirdeği yemeli?
- 1 avuç kabak çekirdeği kaç kaloridir?
- Kabak çekirdeği cinsel gücü azaltır mı?
- Kabak çekirdeği testosteron arttırır mı?
- Kabak çekirdeği bebeklere ne zaman verilir?
- Kabak çekirdeği prostatı küçültür mü?
- Kabak çekirdeği kolesterolü yükseltir mi?
- Bunu paylaş:
- Bunu beğen:
- İlgili
Kabak Çekirdeğinin Faydaları
Kabak çekirdeğinin faydaları;
- Antioksidanlar vücuttaki iltihabı azaltabilir ve hücreleri zararlı serbest radikallerden koruyabilir. Sağlıklı bir yaşam için antioksidan bakımından zengin besinler tüketmelisiniz. Bu sayede birçok hastalıktan korunabilirsiniz.. Kabak çekirdeği içerisinde karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar içerir.
- Kanseri önleyebilecek tek bir “süper gıda” yoktur ve “bazı” kanser risk faktörleri iyi beslenmeyle önlenemez. Bununla birlikte, araştırmalar sağlıklı bir diyetin kanser riskini azaltabileceğini göstermektedir. Kabak çekirdeği, hücrelere zarar verebilecek “serbest radikalleri” engellemeye yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bazı çalışmalarda kabak çekirdeğinden zengin diyetlerin mide, meme, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Özellikle menopozdan sonra meme kanserine karşı koruyucu olduğu bulunmuştur.
- Araştırmalar, kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağının, prostat büyümesi nedeniyle idrara çıkma sorunlarına neden olan iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) semptomlarını azaltabildiğini gösteriyor. Ayrıca hem erkeklerde hem de kadınlarda “aşırı aktif mesane” gibi idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olarak semptomları azaltabilir.
- Magnezyum, kan basıncı kontrolü, kalp ve kemik sağlığı ve kan şekeri regülasyonu için önemli bir mineraldir. Örneğin, günlük alınan her 100 mg magnezyum, tip 2 diyabet geliştirme riskini yaklaşık %15 azaltır. Magnezyum eksikliği dünya çapında çok yaygın bir sorundur. Kabak çekirdeği önemli bir doğal magnezyum kaynağıdır. Yaklaşık olarak 50 gr kabuksuz çiğ kabak çekirdeği, içerisinde 130 mg’dan fazla magnezyum içerebilir.
- Kabak çekirdeği çok iyi bir antioksidan olmasının yanı sıra; lif, magnezyum, çinko ve omega-3/omega-6 yağ asitleri kaynağıdır. Tüm bu besinler kalp sağlığını destekler. Kan basıncını düşürmeye ve kandaki iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olurlar. Ayrıca kabak çekirdeği vücuttaki nitrik oksit üretimini artırarak kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Bunun nedeni, nitrik oksitin kan damarlarını genişletmeye, kan dolaşımını iyileştirmeye ve arterlerde plak oluşumu riskini azaltmaya yardımcı olmasıdır.
- Kabak çekirdeği içerdiği magnezyum ve antioksidanlar sayesinde kan şekerini dengeleyerek veya şeker hastalarının tedavisini destekleyerek tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir.
- Mükemmel bir lif kaynağı olduğu için sindirim sağlığını destekler.
- Yüksek çinko içeriği sayesinde erkeklerde sperm kalitesini ve doğurganlığı artırabilir. Ayrıca insan spermini kemoterapi ve otoimmün hastalıkların neden olduğu hasarlardan koruyabilir.
- Kaliteli uykuya yardımcı olan triptofan, çinko ve magnezyum gibi besinleri içerir. Ayrıca “mutluluk hormonu” ve “uyku hormonu” artışını sağlar.
- Vücudun parazitlerden kurtulmasına yardımcı olabilecek tetrasiklik triterpenler içerdiğinden, tenya veya solucan gibi parazitlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Ek olarak, kabak çekirdeği solucanları felç edebilen ve bağırsak duvarlarında saklanmalarını önleyebilen bir tür amino asit olan cucurbitin içerir.
- Kabak çekirdeği, uzun süre tokluk hissi verdiği için kilo vermeyi kolaylaştırır, zayıflamaya yardımcı olur.
- Hamilelikte düzenli tüketimi oluşabilecek çinko eksikliğini önleyebilir.
Önerilen Yazı: Yatmadan Önce Yoğurt Yemenin 6 Faydası
Kabak Çekirdeğinin Zararları
Kabak çekirdeğinin zararları; yüksek lifli, büyük öğünler gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Lif, toplu dışkılamaya yardımcı olur ve uzun süreli kabızlığı önler; ancak aynı anda çok fazla kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir. Yiyecekleri çiğnemekte veya yutmakta zorluk çekiyorsanız, kabak çekirdeğini kabuksuz yemeyi tercih etmelisiniz. Sindirimi zordur ve ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi gastrointestinal hastalıkların semptomlarını şiddetlendirebilir.
Çiğ Kabak Çekirdeği Neye İyi Gelir?
Kavrulmuş veya çiğ kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. İşte çiğ kabak çekirdeğinin faydaları:
- Çiğ kabak çekirdeği daha kolay sindirildiği için mideyi yormaz.
- Lif kaynağı kavrulmuş kabak çekirdeğine göre daha yüksek olduğu için aynı oranda tokluk hissini de arttırır.
- Sperm kalitesini iyileştirdiği kanıtlanmıştır.
- Cilt ve göz sağlığına faydalıdır.
- Cinsel sağlığınıza olumlu katkı sağlar.
- İçerdiği C vitamini sağlıklı saç uzamasına yardımcı olur. Ayrıca dökülmeleri kısa sürede durdurmaya yardımcı olur.
Kabak Çekirdeğinin İçerisindeki Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Kabak çekirdeği vücudun ihtiyaç duyduğu birçok mineral içerir. Özellikle E vitamini açısından zengin olduğu söylenmelidir. Magnezyum, potasyum ve çinko açısından da zengindir. .
Kabak çekirdeği bazı yerlerde afrodizyak olarak kullanılmıştır. İçerdiği çinko bu konuda özellikle değerlidir. Kabak çekirdeği aynı zamanda magnezyum, bakır ve selenyum kaynağıdır. Ayrıca demir ve sodyum içerir. Magnezyum, ruh halini ve uykuyu iyileştirmeye yardımcı olurken, manganez kolajen üretiminde etkili rol oynar.
Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Yağı Ne İşe Yarar?
Kabak çekirdeğinin sadece çekirdeği değil, kabuğu ve yağı da değerlidir. Özellikle kabak çekirdeği yağı, cildin gözeneklerini sıkılaştırır. Aynı zamanda ciltteki iltihabı da giderir. Kuru cildiniz varsa, kabak çekirdeği yağı kullanabilirsiniz. Öte yandan kabuğuyla birlikte tükettiğinizde bağırsaklardaki tenya gibi parazitlerin dışarı atılmasına neden olur.
Kabak Çekirdeğini Bir Günde Ne Kadar Tüketmek Gerekir?
Kabak çekirdeği yüksek miktarda antioksidan varlığı ile iyi bir bağışıklık sistemi sağlar. Yorgunluğu da ortadan kaldırır. Vücut için gerekli bir besin olan kabak çekirdeği ne kadar yenmeli? Kavrulmuş veya kavrulmamış olarak tercih edebilirsiniz. Ancak günde bir küçük kaseyi aşmayın. Fakat bağırsak sorunları için tüketecekseniz miktarı konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.
Yağ içerdiği için kabak çekirdeğinin raf ömrü uzun olmayabilir. Tek bir porsiyon kabak çekirdeği, temel besin maddelerinin günlük hedefinin %14 ila %42’sini sağlayabilir.
Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?
Kabak çekirdeği nasıl kavrulur; ilk olarak balkabağınızın üst kısmını kesin. Tüm tohumları bir kaşıkla çıkarın. Fasulyelerinizi güzelce yıkayın. Tüm tohumlarınızı bir kağıt havluya koyun ve iyice kurumasını bekleyin. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırına koyun ve bu şekilde yaklaşık 10 dakika kurutun. Daha sonra fırından çıkarın ve çekirdekleri çevirin. Son olarak tekrar fırına koyun veya tavaya aktarın ve kızartın.
Kabak Çekirdeğinin Yan Etkisi Var Mı?
Kabak çekirdeği tüketirken sağlığa zarar vermemesi için, mide suyunun asitliği artan mide ülseri, gastrit gibi sindirim sistemi hastalıkları olan hamile ve emzikli kadınlar için dikkatli kullanılmalıdır.
Kabak çekirdeği D-chiro-inositol içerdiğinden şeker hastalarının kabak çekirdeği yağı tüketmeye başlamadan önce bir doktora danışmaları gerekir. İnsülinin etkisini arttırır ve kan şekeri regülasyonunu etkiler. Belli bir miktarın aşılması şeker hastaları için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Safra taşı olan hastalar da dikkatli bir şekilde kabak çekirdeğini diyetlerine eklemelidir. Kabak çekirdeği safra taşlarının hareket etmesine neden olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin yüksek kalorili bir besin olduğunu da belirtmek gerekir.
Önerilen Yazı: Mate Çayı Nedir, Faydaları Nelerdir, Zayıflatır Mı?
Kabak Çekirdeği Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Her gün kabak çekirdeği yersek ne olur?
Beyin sağlığı için önemli bir besin olan kabak çekirdeği bir avuç içinde yenildiğinde günlük çinko ihtiyacını karşılar ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kilo vermeye yardımcı olur. Diyabet, kalp hastalığı ve obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Kabak çekirdeğini kimler yememeli?
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına veya aşırı kilo alımına neden olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilcelere neden olabilir. Bu nedenle cilt problemi olan ve yağlı cilde sahip kişilerin kabak çekirdeğini aşırı tüketmemeleri önerilir.
Kabak çekirdeği nasıl yenirse faydalı olur?
Kabak çekirdeğinden en iyi şekilde yararlanmak için çiğ tüketilmelidir. Fındıkçılarda satılan kabak çekirdeği genellikle sıcak ortamlarda uzun süre özelliklerini kaybeder.
Kabak çekirdeği ne kadar tüketilmeli?
Kabak çekirdeği yüksek kalorili bir atıştırmalıktır. 100 gramı 450 kalori olan kabak çekirdeğinin önerilen günlük tüketim miktarı 1 avuçtur. Ayrıca kilo alma sürecini hızlandırır. Fazla tüketildiğinde mide sorunlarına neden olur.
Kabak çekirdeği zehirler mi?
Kabak çekirdeği aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilir. Bununla birlikte kabak çekirdeği aşırı ve bilinçsiz tüketildiğinde kişilerde kilo problemlerine neden olabilir. Akne ve akne gibi cilt sorunlarına neden olabilir. Özellikle cilt problemi olan kişiler kabak çekirdeği tüketirken dikkatli olmalıdır.
Kabak çekirdeği ne zaman tüketilmeli?
İnsan vücudu için birçok faydası bulunan kabak çekirdeği, yüksek kalori içeriğinden dolayı gün içerisinde sadece uzmanlar tarafından belirtilen miktarlarda tüketilmelidir. Haftada 2-3 gün 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek faydalı etkilerinden faydalanabilirsiniz.
Kabak çekirdeği kan sulandırır mı?
Yüksek dozda E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdaları fazla tüketmek kan sulandırıcı etkilere neden olur.
Çiğ kabak çekirdeği prostata iyi gelir mi?
Kabak çekirdeği, içerdiği aktif maddeler sayesinde prostat bezini prostat büyümesine karşı korur. Aynı zamanda kabak çekirdeği, mesane enfeksiyonlarını yayılmadan önce ortadan kaldırmada büyük etkiye sahiptir. Kabak çekirdeği de erkeklerde sperm kalitesini artırır.
Çiğ kabak çekirdeği ne işe yarar?
Çiğ kabak çekirdeği çok iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. İçerdiği çinko bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta prostat kanseri olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskini en aza indirmeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeği tansiyon yükseltir mi?
Kabak çekirdeği, yüksek tansiyonu düşüren ve kalp atış hızını düzenlemeye yardımcı olan yüksek miktarda magnezyum içerir. Düzenli kabak çekirdeği tüketimi, kan basıncının normal seviyelere ulaşmasını sağlar.
Kabak çekirdeği mideye iyi gelir mi?
Lif açısından oldukça zengin olan kabak çekirdeği mide ekşimesini giderir. Sindirime yardımcı olan ve mide hastalıklarına iyi gelen kabak çekirdeği, sindirim sistemi rahatsızlıklarına da çok iyi geldiği için bağırsak sağlığını da koruyor. Kabak çekirdeği solucanları ve tenyaları yok etmeye yardımcı olur.
Günde kaç gram kabak çekirdeği yemeli?
Bir avuç veya yaklaşık 10 gram kabak çekirdeğinde 56 kalori vardır. Kabak çekirdeği B vitaminleri, E vitamini, potasyum, magnezyum, selenyum, manganez, fosfor ve çinko açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Yağlı bir gıda türü olduğu için aşırı tüketilmemelidir. Günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketmek sağlık açısından yeterli olacaktır.
1 avuç kabak çekirdeği kaç kaloridir?
Bir avuç kabak çekirdeği kaç kalori, sorusuna ortalama 112 kalori olarak cevap verilebilir. Kabak çekirdeği yağı oranı doymuş yağ bazında %10.53 olarak hesaplanmıştır. Aynı miktarda kabak çekirdeği de protein açısından oldukça yüksektir.
Kabak çekirdeği cinsel gücü azaltır mı?
Omega-3 yağ asitlerinde bol miktarda bulunan kabak çekirdeği, cinsel sağlıkta önemli rol oynayan hormon benzeri maddelerin salgılanmasında etkilidir. Kabak çekirdeği üreme organlarının sağlığını düzenler, doğurganlığı ve libidoyu artırır.
Kabak çekirdeği testosteron arttırır mı?
Kabak çekirdeği yüksek miktarda çinko içerir ve bu da testosteron miktarını artırır.
Kabak çekirdeği bebeklere ne zaman verilir?
Bebeklere kabak çekirdeği ve diğer kuruyemişler genellikle 12 ile 36 ay arasında verilmeye başlanabilir.
Kabak çekirdeği prostatı küçültür mü?
Kabak çekirdeğinde bulunan yağ, güçlü bir idrar söktürücüdür; Testosteronun dönüşümünü engelleyen ‘cucurbitacin’ adı verilen bir bileşik içerir. Yarım su bardağı kabak çekirdeği 8 mg çinko içerir. Ve çinkonun prostatı küçülttüğü kanıtlanmıştır.
Kabak çekirdeği kolesterolü yükseltir mi?
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyerek kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Bu yazımızda sizlere kabak çekirdeği faydaları hakkında bilgiler verdik. Kabak çekirdeğinin erkeklere faydaları, kabak çekirdeğinin 7 faydası,
kabak çekirdeğinin rahime faydaları, kabak çekirdeğinin kadınlara faydaları, kabak çekirdeği cinsel faydaları, kabak çekirdeği yağı faydaları,
Kabak çekirdeği gaz yaparmı, kabak çekirdeği faydaları saraçoğlu, kabak çekirdeği nasıl tüketilmeli sorularının cevaplarını da yazımız içerisinde sizlerle paylaştık. Daha fazla bilgi sahibi olmak için Google arama motorunu kullanarak araştırma yapabilirsiniz.