Mate Çayı Nedir, Faydaları Nelerdir, Zayıflatır Mı?

Mate çayı, bitki çayları rafınızda yerini alacak ve o yeri uzun süre muhafaza edecek bir çay olarak keyifle içilir. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren mate çayı, sağlığa faydalarıyla dikkat çekiyor. Mate çayı A, C ve E gibi vitaminler ile kalsiyum, demir ve manganez gibi mineraller içerir. Paraguay çayı olarak da bilinen Mate çayının sağlığa faydalarından bazılarını sizler için derledik. Mate çayı nedir, faydaları nelerdir? Ne için kullanılır? İşte bilmeniz gereken tüm detaylar.

Mate yaprakları A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminlerinin yanı sıra klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve proteinin yapı taşları olan 15 farklı amino asit içerir. Peki mate çayı nedir?

Mate Çayı Nedir?
Mate Çayı Nedir?

Mate Çayı Nedir?

Mate çayı, içerdiği yüksek miktarda vitamin ve mineral nedeniyle sağlığa birçok faydası olan yerba mate bitkisinin yapraklarından elde edilen bitkisel bir ilaçtır. Brezilya ve Paraguay’da yetişen mate bitkisi yüksek oranda kafein içerir.

Mate çayı, yerba mate adı verilen bitkinin yapraklarından elde edilen şifalı bir bitki çayıdır. Son yıllarda yeşil çaya rakip olacak özellikleri ile popüler hale gelmiştir. Güney Amerika’nın neredeyse tamamında bolca tüketilen mate çayı, insanlara sağladığı faydalarla daha da fazla ilgi görüyor. Yapısında bağışıklık sistemini güçlendirmeye fayda sağlayan 24’e yakın vitamin içerir.

Mate çayı kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve farklı vitaminler içerir. Bitki anlamına gelen yerba kelimesi saksı anlamına gelen mate kelimesi ile ilişkilendirilirken; bitki kabı anlamına gelen bir ismi vardır. Tropikal bir iklimi seven yerba mate bitkisi ayrıca yoğun sıcağı ve yağışı sever.

Avrupa’da mate çayı yerel halkın yeşil altını olarak tanımlanır. Altın kadar değerli olan bu bitki çayının da geleneksel olarak içildiği bilinmektedir. Günümüzde birçok kişi, genellikle özel bir pipetle içilen mate çayını fincan ile tüketmektedir. Tüketimi ve demlenmesinde farklılık gösteren Mate çayı, özellikleri ile Güney Amerika’da da popüler bir çaydır.

Mate Çayı Faydaları Nelerdir?
Mate Çayı Faydaları Nelerdir?

Mate Çayı Faydaları Nelerdir?

Mate çayı faydaları; Mate çayı antioksidanlar açısından zengindir. Mate önemli bağışıklık artırıcı özelliklere sahiptir. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilir. Kanı detoksifiye edebilir ve birçok kanser türünü önleyebilir. Stresi ve uykusuzluğu azaltmaya yardımcı olur. Yeşil çaydan yaklaşık %90 daha fazla antioksidan içerir.

Mate çayı içerdiği fitokimyasallar sayesinde kalp damar hastalıklarını önler. Romatizma ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. İştahınızı bastırır ve sindirim sisteminizi rahatlatır. İdrar söktürücü işlevi vardır. İçerdiği kafein ve klorojenik asit sayesinde zihinsel ve fiziksel yorgunluğu giderir. Şeker hastalarında kan şekerini düşürebildiği gözlemlenmiştir.  Yapılan bilimsel araştırmalar gırtlak ve mesane kanserini yavaşlattığını göstermiştir.

Ödem ve Şişkinliği Giderir

Mate çayı idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Bu yönüyle mate çayı yardımıyla atmanız gereken ödemden kolayca kurtulabilirsiniz. Mate çayı iştah açıcıdır. Ani açlığı gidermek veya hafifletmek için mate çayı tüketebilirsiniz. Ödemin atılmasını kolaylaştıran mate çayı ile kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Kalp Hastalıklarını Önler
Kalp Hastalıklarını Önler

Kalp Hastalıklarını Önler

Mate çayı faydaları arasında kan dolaşımı üzerinde rahatlatıcı etkisi de bulunmaktadır. Mate bitkisinin içeriğindeki vitaminler sayesinde kalp sağlığı korunur. A, B, C ve E vitaminlerini içeren bu faydalı çay ile kan dolaşımı kontrol edilir. Yeşil çaya kıyasla daha yoğun antioksidan maddeler içeren mate çayı, zararlı maddeleri vücuttan atarak kişiyi kalp hastalıklarından korur.

Vücuda Enerji Verir

Mate çayı nedir ve ne için kullanılır diyenler için enerji verici etkisinden bahsedelim. Besin değeri yüksek olan mate çayı sizi yoğun ve hareketli bir güne hazırlayabilir. Kargaşa içinde geçecek günlere hazırlanırken; 1 bardak mate çayı tercih edebilirsiniz. Enerjik ve fit bir vücut için mate çayı düşünebilirsiniz. Daha enerjik ve aktif bir vücut oluşturmak, mate çayının faydalarından biridir.

Gerginliği ve Stresi Azaltır
Gerginliği ve Stresi Azaltır

Gerginliği ve Stresi Azaltır

Mate çayı faydaları arasında çoğu hastalığın kökü olarak bilinen stresi azaltması da vardır. Tıpkı rahatlamak için bitki çayı içmek istediğinizde, eliniz papatyaya veya yeşil çaya gittiğinde olduğu gibi; artık bu listeye mate çayı ekleyebilirsiniz. Mate çayının içerdiği vitaminler sayesinde vücudunuzu rahatlatacaksınız. Gergin ve stresli günlerde antioksidan işlevinden yararlanmak için bir fincan mate çayı ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Bağırsakları Temizler

Mate çayının idrar söktürücü etkisi iyi bilinmektedir. Bu etki ile sık idrara çıkabilirsiniz. Bağırsakları temizlemek için idrar söktürücü etkisi olan yiyecek ve içecekleri almanız gerekir. Mate çayı bu konuda size yardımcı olabilir. Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlayan Mate, sizi kolon kanserinden korur ve aynı zamanda midenizin rahatlamasını sağlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Sık sık hastalanan bir vücudunuz varsa mate çayı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin tam zamanı. Mate çayı faydaları denilince akla gelen en önemli hususlardan biri vücudu hastalıklara karşı korumasıdır. Mate bitkisinin içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde enfeksiyonlara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Canlı Bir Cilde Kavuşmanızı Sağlar

Mate çayının cilde faydaları ile cildinizin sonsuza kadar genç görünmesine destek olabilirsiniz. Mate çayının yaşlanma karşıtı etkisi vardır. Hücre yenilenmesini destekleyen mate sayesinde cilt yaşlanmasının belirtilerine karşı önlem alınabilir. Anti-stres etkisi de bulunan mate çayı ile uyku kalitesi de artıyor.

Mate Çayı Zayıflatır Mı?
Mate Çayı Zayıflatır Mı?

Mate Çayı Zayıflatır Mı?

Zayıflatıcı etkiye sahip olan mate çayının diyet yaparken faydaları nelerdir? Mate çayı zayıflatır mı? Uzmanların görüşleri doğrultusunda Mate çayının kilo verme konusundaki faydalarına bir bakalım.

Sporcu iseniz mate çayı size sporda ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir. Böylece egzersiz sırasında daha fazla kalori yakabilirsiniz. Diyet günlerinde ihtiyacınız olan metabolik canlılığı mate çayı ile sağlayabilirsiniz. Çünkü mate çayı metabolizmayı hızlandırır. Ödem sorununuz varsa; ödemi kolayca atmak için mate çayı içmenizi öneririz. Ödem azaldıktan sonra yağ yakımınız başlayacaktır. Mate çayının içerdiği vitaminler yağ yakımını etkileyen enzimleri harekete geçirerek vücudunuzda yağ birikiminin oluşmasını engeller.

Mate çayı kaç kilo verdirir; bu soruya kesin bir rakam vermek doğru olmaz. Kilo kaybı kişiseldir ve rakamlar herkes için farklıdır. Mate çayını diyetinize eklerseniz sağlıklı beslenme ve spor desteği ile devam ederseniz, vereceğiniz kilo miktarını biraz daha yüksek tutabilirsiniz.

Önerilen Yazı: Zayıflatan Çaylar Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Mate Çayı Nasıl Demlenir?

Mate çayının faydaları ve özellikleri hakkında detaylı bilgi verdikten sonra bu çayın nasıl hazırlanacağından bahsedelim. Şimdi Ender Saraç ve diğer uzmanların önerdiği mate çayının nasıl hazırlanacağı hakkında bilgi verelim.

Önce malzemeleri hazırlayalım:

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş veya öğütülmüş mate yaprağı
  • 200 ml su
  • Kupa veya fincan, French press

Yapılışı:

Güney Amerika yöntemiyle mate çayı demlemek biraz zahmetli ve meşakkatli olduğundan bu çayı bitki çayı demleme yöntemiyle demleyebilirsiniz. Geleneksel yöntemlerde mate çayını bir kapta demleyip özel delikli olan bir pipet ile içiyorlar.

Başka bir pratik Mate Çayı tarifi:

Mate çayı tarifi; İlk olarak 200 ml veya 1 bardak suyu kaynatın ve biraz sıcaklığın geçmesini bekleyin. Daha sonra bir bardakta demleyecekseniz, mate yapraklarını bardağa ekleyin ve üzerine sıcak suyu dökün. Yaprakları 7-8 dakika bekletin. Bu çayı içmeden önce başka bir bardağa süzün ve mate çayının tadını çıkarın. French press ile demlemek isterseniz; French pressin cam kasesine mate yapraklarını dökün ve üzerine sıcak suyu ekleyin. Aynı şekilde bekleme süresi geçtiğinde süzüp içebilirsiniz. Afiyet şifa olsun.

Mate Çayı Nasıl İçilir?
Mate Çayı Nasıl İçilir?

Mate Çayı Nasıl İçilir?

Mate çayı faydalı olduğu kadar bilinçsiz tüketilmesi sonucunda zararlı bir içecek haline gelebilir. Bu nedenle tüketmeden önce bu bilgilere dikkat etmelisiniz:

Gün içerisinde 1 bardak Mate çayı içilmesi tavsiye edilir. Daha fazla içerseniz midenizi zorlayabilir. Düzenli olarak içmek istediğinizde belirli aralıklarla bir hafta ara vermeniz gerekir. Örneğin 1 hafta içip 1 hafta ara verebilirsiniz.

Kronik olarak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız bu çayı kullandığınızı mutlaka doktorunuza söylemelisiniz. İlaçlarla etkileşime girebilir ve risk oluşturabilir. Mate çayını aç mı tok mu içelim sorusuna da cevap verelim. Bu çayı tüketirken öğünler arasında içmek yapmak daha sağlıklı olacaktır. Aç karnına bitki çayı içmek midenizi daha hassas hale getirebilir.

Mate Çayı Zararları ve Yan Etkileri

Çok fazla mate çayı tüketmek kişiye çok fazla enerji vereceği için uyku ritmini bozabilir. Yan etkilerinden biri mide tahrişidir. Gereğinden fazla içilen mate çayı mide hassasiyetine neden olabilir. Mate çayı ne kadar ve ne zaman içilir sorusunun cevabı kişiden kişiye ve kullanım amacına göre değişse de, kafeinli yapısı ile uykusuzluğa neden olabileceğinden akşam içilmesi önerilmez.

Mate çayının hamilelik ve ameliyat sırasında kullanılması önerilmez. Bilinçsiz tüketim sağlığınıza zarar verebilir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce bir doktora danışmanız tavsiye edilir.

Mate Çayı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Mate çayını bu günlerde her yerde görebilirsiniz. Mate çayı nerede bulabilirim? Mate çayından faydalanmak ve düzenli kullanmak için en yakın aktara gidebilirsiniz. Farklı firmalar tarafından satılan 150 gram kuru mate yaprağı ortalama 50 TL’ye satılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular:

Mate çayı kilo verdirir mi?

Mate çayı şifalı bitkilerden elde edilen bir çay türüdür ve birçok faydası vardır. Mate çayının en önemli özelliklerinden birisi de kilo vermek isteyenlere yardımcı olmasıdır. Mate çayı, sindirim sistemini çalıştıran ve iştahı bastıran bir çaydır. Bu nedenle kilo vermek isteyenler için ideal bir üründür.

Mate çayı ne işe yarar?

İştah kesici ve yağ yakıcı etkisi sayesinde formunu korumak isteyenlerin tercih ettiği bir bitki çayıdır. Ayrıca idrar söktürücü etkisi vardır. Bu etkilerinden dolayı ödem giderici, metabolizma uyarıcı ve enerji verici olarak kullanılır. Mate çayı kolesterolü kontrol altında tutar ve kalp sağlığını korur.

Mate çayı zayıflamak için nasıl kullanılır?

Önce kurutulup minik yapraklar haline getirilen mate bitkisi, demleme yöntemiyle hazırlanır. Daha sonra 1 bardak kaynamış suya 1 tutam mate çayı ilave edilerek hafif acı bir tada sahip olan mate çayı hazırlanır. Daha sonra 2 veya 3 dakika demlenir, süzülür ve içilir.

Mate çayı kimler kullanamaz?

Aşırı tüketilmesi durumunda eşe zarar gelebileceği gözlemlenebilir. Kalp çarpıntısı ve tansiyon sorunları gibi nedenleri önlemek için aşırı tüketimden ve uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. 3 hafta boyunca düzenli olarak içildiğinde en az 2 hafta alınmalıdır. Hamile ve emziren kadınlar için önerilmez.

Mate çayı ayda kaç kilo verdirir?

Bir litre kaynamış suya bir çay kaşığı mate yaprağı, yeşil çay, funda, biberiye ve kekik atılır. On dakika demlenmeye bırakılır, süzülür ve içilir. Ender Saraç: Doğal olarak kilo vermek insan sağlığı için büyük önem taşıyor. Mate çayı diyeti ile ayda beş kilo vermek mümkündür.

Mate çayı aç karnına mı içilir tok karnına mı?

Mate çayını aç mı tok mu içelim sorusuna da cevap verelim. Bu çayı tüketirken öğünler kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Aç karnına bitki çayı içmek midenizi daha hassas hale getirebilir.

Mate çayı adetliyken içilir mi?

Adet döneminde özel günler için üretilen çaylardan içilebilir. Bu dönemde yeşil çay ve kiraz sapı, biberiye, mate çayı, kekik ile yapılan çaylar şişkinliği gidermek için içilebilir.

Mate yaprağı zayıflatır mı?

Vitamin ve mineral zenginliği sayesinde sağlığa birçok faydası bulunan mate bitkisi Brezilya ve Paraguay’da yetiştirilmektedir. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan bitki, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik göstermesinin yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olur.

Mate yaprağı bitkisi ne işe yarar?

İştah kesici ve idrar söktürücü özelliklere sahip olan Mate yaprağı, vitamin ve mineral yapısı açısından da yüksek düzeyde fiziksel performans sağlar. Bu vitaminler ve mineraller vücuttaki yağ parçalayıcı enzimlerin aktivitesini engeller ve yağ emilimini azaltır. Açlık ve aşırı iştah hissinin üstesinden gelmeye yardımcı olur.

Bu yazımızda sizlere mate çayı nedir, faydaları nelerdir gibi konularda çeşitli bilgiler verdik. Yazımızı dikkatlice okuyarak m

Yorum yapın

%d blogcu bunu beğendi: