İçerikte Neler Var?
Maymun Çiçeği Hastalığı Pandemi Olur mu? – Sağlıklı Yaşam
#saglık #doktor #sorucevap #saglikliyasam #kadinhastaliklari #saglikkosesi
391 Kişi Okudu – 9 Kişi Beğendi Sende Beğen Yorum Yap
Maymun Çiçeği Hastalığı Pandemi Olur mu?
Etken virüs, çiçek virüsü ile aynı ailedendir. Dünyada yaygın değildir. Orta ve batı afrika yağmur ormanlarındaki küçük memeliler, özellikle kemirgenler bu virüsü taşır. Hastalık ilk olarak 1958’de maymunlarda tanımlanmıştır. İnsanda ilk bildirilen vaka 1970’de Kongo’da. O zamandan beri orta ve batı Afrika’da yaygın.
İnsanlara enfekte hayvan ürünlerinin tüketimi veya teması ile bulaşır. İnsandan insana bulaşın yaygınlaşması endişe yaratmaktadır. Bu, vücut salgıları veya deri döküntülere direk temas ve uzun süre yüz yüze temas sırasında olan damlacık yolu ile mümkündür.
Ancak hastalığının insanlar arasında yayılması kolay değildir. En riskli grup çok sayıda cinsel partneri olanlar, küçük yaş çocuklar, beslenme bozukluğu olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerdir.
Artan insandan insana bulaşın temel nedenleri olarak kalabalık yaşam alanları, kötü hijyen, çiçek aşısının artık uygulanmaması ve azalmış sürü bağışıklığı gösterilmektedir.
“Kadın Doğum Uzmanı Hep Yanınızda!” Merak ettiğiniz sorular varsa yorumlara bekliyorum…
_____________________________________________________________________
Sevgiler,
Prof. Dr. Başak Baksu
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
#maymunçiçeği #maymunçiçeğihastalığı #maymunçiçeğipandemiolurmu #maymunçiçeğivirüsü #maymunçiçeğibelirtileri #pandemi #salgınhastalıklar #doktor #kadınhastalıkları #basakbaksu #profdrbaşakbaksu #jinekoloji #sağlıklıyaşam